10 potraw – dzieci lubią najbardziej

10 potraw - dzieci lubią najbardziej

10 potraw – dzieci lubią najbardziej

Smaczne dania dla dzieci nie muszą być trudne. W magazynie Kuchnia+ dobrze o tym wiemy, dlatego przygotowaliśmy kolejną edycję przepisów dla dzieci, które zachwycą wszystkich przy stole. W naszym menu znajdziecie wiele smacznych dań, od zup, przez śniadania i obiady, aż po desery. Skomponowaliśmy proste dania na codzienne rodzinne posiłki oraz bardziej uroczyste propozycje na specjalne okazje.

10 potraw – dzieci lubią najbardziej: ZUPA POMIDOROWA

10 potraw – dzieci lubią najbardziej: ZUPA POMIDOROWA

Zupa pomidorowa to klasyka domowej kuchni. Jej skład jest pełen dobroczynnych właściwości, wspomagających prawidłowy rozwój i wzrost dzieci. Pomidory są źródłem witaminy C, A, a także innych witamin i składników mineralnych. Zupa stanowi również świetną bazę dla warzyw (np. marchewki czy selera korzeniowego). Dodatkowo można ją podawać z grzankami lub makaronem – dzięki temu Twoja pociecha uzupełni talerz. Doskonała propozycja na pełnowartościowe obiady szkolne.

  • 2 puszki pomidorów bez skórki (w sezonie wykorzystaj 6 średniej wielkości dojrzałych pomidorów)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża biała cebula
  • średnia marchew
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • makaron (dowolny, ale najlepiej pełnoziarnisty)
  • pieprz i sól
  • śmietana 18% (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę podsmażam na odrobinie masła i oleju. Po ok. 2 min dodaje drobno posiekany czosnek (można też przecisnąć przez praskę), a następnie pokrojoną w kostkę marchew. Następnie doprawiam solą i pieprzem. Ponownie podsmażam ok. 5 min pamiętając aby od czasu do czasu zamieszać.

W kolejnym kroku dodaję pomidory z dwóch puszek i duszę przez ok. 15 min (nie zapomnijcie mieszać). Jeśli zupę gotujecie w sezonie to warto wykorzystać świeże pomidory – pamiętając aby sparzyć skórkę i ją usunąć. Na sam koniec wszystko blenduję i dopiero teraz dodaję drobiowy bulion lub rosół. Ja lubię dodać jeszcze kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe.

Wszystko gotuję jeszcze ok. 10 min i doprawiam do smaku. Zupę możn zabielić śmietaną – opcjonalnie.

Wcześniej ugotowany makaron nakładam na talerze i zalewam go zupą.

I gotowe! Można siadać do stołu. SMACZNEGO

10 potraw – dzieci lubią najbardziej: ROSÓŁ

Podobne artykuły

Leave a Comment