10 potraw – dzieci lubią najbardziej
Smaczne dania dla dzieci nie muszą być trudne. W magazynie Kuchnia+ dobrze o tym wiemy, dlatego przygotowaliśmy kolejną edycję przepisów dla dzieci, które zachwycą wszystkich przy stole. W naszym menu znajdziecie wiele smacznych dań, od zup, przez śniadania i obiady, aż po desery. Skomponowaliśmy proste dania na codzienne rodzinne posiłki oraz bardziej uroczyste propozycje na specjalne okazje.
10 potraw – dzieci lubią najbardziej: ZUPA POMIDOROWA
Zupa pomidorowa to klasyka domowej kuchni. Jej skład jest pełen dobroczynnych właściwości, wspomagających prawidłowy rozwój i wzrost dzieci. Pomidory są źródłem witaminy C, A, a także innych witamin i składników mineralnych. Zupa stanowi również świetną bazę dla warzyw (np. marchewki czy selera korzeniowego). Dodatkowo można ją podawać z grzankami lub makaronem – dzięki temu Twoja pociecha uzupełni talerz. Doskonała propozycja na pełnowartościowe obiady szkolne.
- 2 puszki pomidorów bez skórki (w sezonie wykorzystaj 6 średniej wielkości dojrzałych pomidorów)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duża biała cebula
- średnia marchew
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- makaron (dowolny, ale najlepiej pełnoziarnisty)
- pieprz i sól
- śmietana 18% (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę podsmażam na odrobinie masła i oleju. Po ok. 2 min dodaje drobno posiekany czosnek (można też przecisnąć przez praskę), a następnie pokrojoną w kostkę marchew. Następnie doprawiam solą i pieprzem. Ponownie podsmażam ok. 5 min pamiętając aby od czasu do czasu zamieszać.
W kolejnym kroku dodaję pomidory z dwóch puszek i duszę przez ok. 15 min (nie zapomnijcie mieszać). Jeśli zupę gotujecie w sezonie to warto wykorzystać świeże pomidory – pamiętając aby sparzyć skórkę i ją usunąć. Na sam koniec wszystko blenduję i dopiero teraz dodaję drobiowy bulion lub rosół. Ja lubię dodać jeszcze kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe.
Wszystko gotuję jeszcze ok. 10 min i doprawiam do smaku. Zupę możn zabielić śmietaną – opcjonalnie.
Wcześniej ugotowany makaron nakładam na talerze i zalewam go zupą.
I gotowe! Można siadać do stołu. SMACZNEGO